Friday, December 31, 2010

Home Stay D'Pantai Rusila

Lokasi : Kg. Rhu Renggeh ( +-800m dari Masjid Rusila )
Marang , Terengganu.
Fasiliti : 2 Bilik , Dapur , Bilik Air Berasingan , Tepi Pantai , BBQ
Kadar Sewa : 1 Rumah = RM 150 semalaman
1 bilik berasingan = RM 80 semalaman

Untuk Keterangan Lanjut, sila hubungi :-
En. Elman (017-2520 148)

Thursday, December 23, 2010

Daging Kijang Goreng Kunyit

Beberapa hari lalu, family di Sabah balik kg. So, kakak ipar bawa la... cenderahati dari sana bah. Ku ingatkan hadiah apa.. rupanya dia bawa 'Daging Kijang'... perrghhh.. best tue.. biasa nyer dia bawa balik daging rusa...

So, bila aku searching di GOOGLE... mostly bg cadangan masak rendang Kijang.. kalu masak rendang.... takut hilang rasanyer... lastly decide, masakan express.... Daging KIJANG Goreng Kunyit... simply jer masaknyer.

Bila dah siap masak, taste dia.. mmg x dapat digambarkan dengan kata2. Lemmmbuttttt... mmg lembut. texture daging nye halus... terasa manis nyer di lidah.. huu..huu... Tapi, dalam internet ada yg letakkan ranking rasa daging.... 1st- Landak, 2nd - Kijang, 3rd Pelanduk & 4rd - Rusa...

Ermm.. daging yg lebih tue, bini aku nak buat masak gulai... Harap2 lepas ni dapat rasa daging landak pulak...

Friday, December 17, 2010

Si Comel & Si Cute

Bila cuti sek0lah, budak2 cepat bosan dok umah. So, sebelum sambung keje, aku bawak dia org jalan-jalan.

Hari, sajer bawak budak2 ni gi taman. Macam biasa, utk kenangan-kenangan budak2 ni masa akan datang, aku amik la.. beberapa keping gmbar dia org. Harap2 budak2 ni enjoy.




Razin & RC Car

Pada suatu ptg (15/12/2010), sajer jer bawa Razin & Damia ke Taman Kuala Ibai, Kuala Terengganu. Sebenarnya, aku nak test RC Car yg baru aku beli pg tadi.

Sebenarnya, cuma kat sini jer yg ada litar kereta remote control ni. So, arini aku bg suprise kat Razin. Punya lah suka dia main RC Car ni.. smpai bateri abis... huu..huu... aku pun ada tumpang main sekaki juga.. rupanya best jugak main RC car ni. cuma... keta yg aku beli ni, murah punyer... so, kelajuannyer tak berapa nak feel...

Lepas ni, simpan duit banyak2... beli yg betul2 laju punyer.. ada x RC car yg ada turbo... leh aku pasang blow off kat keta tue.. haa..haa...




Friday, December 10, 2010

Casting Haruan

Petang tadi, xde keje... Boring punyer pasal... angkat pancing gi baroh (paya) belakang rumah. Tgk air semakin surut.. senang sket nak seberang paya kat belakang umah tu.

Rezeki petang ni, dpt laa.. haruan seekor. kira dapat le jugak aku lepaskan gian... umpan katak getah jer...hee..hee... (malas cari katak idup). Tengah nak cari ibu haruan.. tp, x kena lagi.. hopely, lain kali leh dpt yg 'bagak' sket.. :))

Friday, December 3, 2010

Bersantai Di Pantai Teluk Ketapang, Terengganu

Sekali-sekala bawak anak-anak berjalan seronok jugak. dapat lah dia org jalan sempena cuti sekolah ni. sebenarnya, ibu budak2 ni yg nak jalan sgt,, nak makan 'sotong celup tepung'...

So, bagi mereka yg inginkan bersantai di tepi pantai & menghirup udara segara
sambil makan sotong/ikan celup tepung / kepok lekor / sate ikan... Pantai Teluk Ketapang (belakang airport Sultan Mizan Kuala Terengganu) adalah tempat yg banyak pilihan. Kalu datang pada hari Jumaat.. siap ada pasar petang lagi... Bagi yang gian nak mancing.. tepi pantai teluk ketanpang ni popular dengan penganjuran pertandingan memancing ikan.


Tuesday, November 30, 2010

Memancing Bersama Razin

29 Nov lalu, sajer kuar ajak Razin dan mama dia pergi mengail. Lokasi kali ini adalah di Jeti Tok Molor, Kuala Ibai.

Tak pernah pun mancing kat sini, sajer nak test 'luck'. Sampai jer situ ada sorang mamat tgh mancing ngan adik dia. Ada sebuah bot fiber parking bawah jambatan. Bila diperhatikan.. rupanyer dia org mancing udang... So, adalah harapan sket nak mancing udang ptg nie.. :)
Hasilnya, dalam masa x sampai setengah jam (sbb nak maghrib), dapat la udang galah yg dicari2... So, di sini aku sertakan beberapa gmbar hasil yg kami perolehi.

Wednesday, November 24, 2010

Hadiah Ulang Tahun ke-5 (Razin) dari Papa

Tanggal 24 Nov 2010 merupakan ulang tahun hari lahir Razin yg ke-5.
Pagi2 lagi dah ajak dia keluar, bg tau nak bagi hadiah harijadi.

So 1stly, bawa dia jalan2, pastu singgah ke Kedai Kek ZIQ's. Belanja makan Kek...Pizza dan Chocolate ice blended... Punye lah dia suka... tiba2 klinik (Klinik Syed Salleh & Rakan-Rakan) yg aku buat appoitment tue call.... hee..hee... it's showtimes...

Setiba di Klinik.. aku pun bgtau dia (Razin), " Razin nak 'SUNAT' tak? " , tanpa berfikir panjang, dia kata 'NAK'.. haa...haa... senang sket keje aku. May be Razin x tau lagi apa itu 'Bersunat'...

Masuk jer dalam bilik pembedahan, Razin hanya mampu tersenyum... terkelu lidah tak berkata. Sepanjang proses 'berkhatan'... Razin hanya mampu berlinangan air mata.. tahan sakit kot... huu..huu.. cian dia. Selesai berkhatan, Dr. ajak bersesi fotografi, memandangkan Dr. Syed ni sebenarnyer org kg org umah aku.... Dr. Syed kenal parent bini aku.. so, senang deal.

Errmmm... time balik rumah ni bab sengsara.. ubat bius mula nak abis... apa lg.. menjerit la Razin.. terpaksa lah aku pujuk dia dgn bagi game yg ada dlm GPS aku....
Lastly, Hapi birtday Razin.. from papa.. he.e...hee...

Thursday, October 7, 2010

Tahlil Arwah Mokcik Jah

Pada 07 Okt 2010, seminggu selepas arwah meninggal dunia telah diadakan majlis tahlil. Actly, masa arwah meninggal (makcik Jah) aku berada di Kemaman, x dpt balik sebab hari bekerja. So, wife aku yg wakil sbb dia ada di kg halaman.

Ruangan ni ditulis kerana tanda ingatan tulus ikhlas, sbb arwah mmg baik dengan keluarga aku. Semoga roh beliau dicucuri rahmat. Sekalung takziah diucapkan buat Pokwe sekeluarga. Al-Fatihah.....


Saturday, October 2, 2010

SEKAYU di Hulu Terengganu

Pada 02 Okt 2010, keluarga kami bersama MokSu Nab pergi berkelah di Hutan Lipur Air Terjun Sekayu. Perjalan dari rumah MokSu (Padang Midin)mengambil masa lebih kurang 1 jam suku.

Selama setengah hari di sana mmg seronok.. dah lama aku x mandi air terjun... Hopely, next time nak arrange lebih ramai lagi kaum keluarga untuk bersantai...